Loading... logo-preloader

Retrofit

Retrofitting je proces nadogradnje ili poboljšanja postojećih vozila s ciljem pružanja novih funkcionalnosti, poboljšanja energetske učinkovitosti ili smanjenja negativnih utjecaja na okoliš.

Ova praksa postaje sve popularnija u automobilskoj industriji jer omogućuje vlasnicima vozila da iskoriste nove tehnologije i inovacije bez potrebe za kupovinom novog vozila. Umjesto toga, postojeći automobili se modificiraju i prilagođavaju suvremenim standardima i zahtjevima.

Jedan od najčešćih oblika retrofittinga je zamjena konvencionalnog pogonskog sustava vozila električnim pogonom. Ovaj postupak uključuje ugradnju električnog motora, baterija i pripadajuće elektronike kako bi se vozilo pretvorilo u električno vozilo. Ova vrsta retrofittinga omogućuje vozačima da smanje emisije stakleničkih plinova, smanje potrošnju goriva i iskoriste prednosti električne mobilnosti, poput tišeg rada i nižih troškova održavanja.

Drugi oblik retrofittinga je nadogradnja sigurnosnih značajki vozila.

To može uključivati ugradnju dodatnih zračnih jastuka, sustava za upozorenje na mrtvi kut, naprednih sustava pomoći pri parkiranju ili nadogradnju kočnica i ovjesa radi poboljšane stabilnosti i upravljivosti vozila. Ove nadogradnje mogu značajno poboljšati sigurnost vozača i putnika u postojećim vozilima, posebno starijim modelima koji možda nemaju najnovije sigurnosne tehnologije.

Retrofitting također može uključivati integraciju naprednih tehnoloških značajki u vozilo, poput infotainment sustava visoke kvalitete, sustava za povezivanje s pametnim telefonima ili automatskog sustava za upravljanje klimatizacijom. Ove nadogradnje mogu poboljšati ukupno iskustvo vožnje i udobnost putnika.

Važno je napomenuti da retrofitting nije uvijek moguć ili preporučljiv za sva vozila. Tehnička izvedivost retrofittinga ovisi o modelu i stanju vozila, kao i o željenim promjenama. Stoga je važno konzultirati stručnjake ili certificirane retrofitting tvrtke kako biste dobili savjet i procjenu.

Virtualni sat

Udobnost i funkcionalnost na vašem putovanju

U današnjem svijetu tehnologije, virtuelni satovi postaju sve popularniji i prisutniji u različitim aspektima našeg života. Jedno od područja gdje se ova tehnologija primjenjuje jest u vozilima, gdje virtuelni satovi donose novu razinu udobnosti, funkcionalnosti i estetike našim vožnjama.

Virtuelni sat u vozilima obično se prikazuje na centralnom informacijskom zaslonu ili instrumentalnoj ploči i zamjenjuje tradicionalne fizičke analogne ili digitalne instrumente. Oni koriste naprednu grafiku i tehnologiju kako bi pružili vozačima sve potrebne informacije o brzini, broju okretaja motora, temperaturi motora, gorivu, navigacijskim uputama i drugim važnim podacima.

Jedna od najvećih prednosti virtuelnih satova je fleksibilnost u prikazu informacija. Vozači mogu prilagoditi izgled sata prema vlastitim preferencijama, kao i odabrati različite prikaze podataka. Na primjer, mogu se prikazivati ​​velike brojke brzine ili okretaja motora za jasniji pregled ili detaljnije informacije poput navigacijskih karata ili audio sustava.

Dodatno, virtuelni satovi često uključuju i dodatne značajke kao što su upozorenja na prekoračenje brzine, upozorenja na opasnosti ili sistemi pomoći pri parkiranju koji pomažu vozačima pri manevriranju vozilom. Ovi interaktivni elementi poboljšavaju sigurnost i smanjuju vozačevu distrakciju jer su informacije lako vidljive i pristupačne.

Estetika je još jedan aspekt koji čini virtuelne satove popularnima.

Oni mogu pružiti moderniji i futuristički izgled vozilu te dodatno poboljšati unutrašnjost automobila. Uz različite teme i stilove prikaza, vozači mogu prilagoditi izgled sata kako bi se uklopio s cjelokupnim dizajnom vozila.

Važno je napomenuti da, unatoč svim prednostima, neki vozači mogu imati i određene rezerve ili preferirati tradicionalne analogne ili digitalne instrumente. Stoga je važno da proizvođači vozila pruže opciju izbora između tradicionalnih i virtuelnih satova kako bi zadovoljili različite potrebe i preferencije vozača.

Rikverc kamera

Retrifiting rikverc kamere je proces dodavanja ili zamene zadnje kamere na vozilu koja omogućava vozaču da jasno vidi šta se nalazi iza vozila dok se vozi unazad. Ovaj proces se često sprovodi radi poboljšanja bezbednosti prilikom vožnje unazad, posebno prilikom parkiranja ili manevrisanja na uskim prostorima.

Evo osnovnih koraka u procesu retriftinga rikverc kamere:

 1. Izbor kamere: Prvo treba odabrati odgovarajuću kameru za vaše vozilo. Postoje različite vrste kamera sa različitim karakteristikama, kao što su rezolucija, vidno polje, otpornost na vremenske uslove itd.
 2. Montaža kamere: Nakon što odaberete kameru, sledi montaža. Kamera se obično postavlja na zadnji deo vozila, obično ispod ili pored registarske tablice. Proces montaže može varirati u zavisnosti od modela vozila i tipa kamere.
 3. Povezivanje sa monitorom: Rikverc kamera se povezuje sa monitorom koji se nalazi u kabini vozila. To se obično postiže korištenjem kabla koji se provlači od kamere do monitora. Monitor se obično postavlja na instrument tablu ili na centralnu konzolu.
 4. Podešavanje i testiranje: Nakon što je kamera montirana i povezana, potrebno je pravilno podesiti ugao kamere kako bi se dobila najbolja slika. Nakon toga, važno je testirati funkcionalnost kamere vožnjom unazad kako biste bili sigurni da sve radi kako treba.
 5. Završna instalacija: Kada je sve podešeno i testirano, potrebno je završiti instalaciju kamere, obezbediti da su svi kablovi dobro postavljeni i osigurani, a zatim se sprovedu bilo kakve korekcije ili dodatne prilagodbe ako je potrebno.

Retrifiting rikverc kamere može biti koristan dodatak vašem vozilu, posebno ako vozite vozilo koje nije imalo fabrički ugrađenu kameru. Ovaj proces može poboljšati vašu sposobnost parkiranja i povećati bezbednost tokom vožnje unazad. Uvek je preporučljivo da ovakve radove vrši stručno osoblje ili kvalifikovani mehaničar kako bi se osigurala pravilna instalacija i funkcionalnost kamere.

Parking senzori

Retrofit parking senzora je proces dodavanja ili zamene parking senzora na vozilu kako bi se olakšalo parkiranje i smanjio rizik od oštećenja prilikom manevrisanja unazad. Ovi senzori obično emituju ultrazvučne signale koji se odbijaju od prepreka iza vozila i daju vozaču vizuelne ili zvučne indikacije o udaljenosti.

Evo koraka u procesu retrofitovanja parking senzora:

 1. Izbor senzora: Prvo je potrebno odabrati odgovarajuće parking senzore za vaše vozilo. Postoje različite vrste senzora sa različitim karakteristikama kao što su domet, osetljivost, montaža itd.
 2. Montaža senzora: Senzori se montiraju na zadnjem braniku vozila, obično u jednakim razmacima duž širine branika. Montaža se može izvesti bušenjem rupa za postavljanje senzora ili korišćenjem posebnih držača, u zavisnosti od modela senzora i vozila.
 3. Povezivanje sa upravljačkom jedinicom: Nakon montaže senzora, potrebno ih je povezati sa upravljačkom jedinicom koja će obrađivati signale sa senzora i emitovati odgovarajuće indikacije. Ovo se obično postiže korišćenjem žičane veze.
 4. Montaža indikatora: Indikatori udaljenosti se obično montiraju unutar kabine vozila, obično na instrument tabli ili na centralnu konzolu. Oni pružaju vozaču vizuelne ili zvučne signale o udaljenosti prepreka od zadnjeg dela vozila.
 5. Testiranje i podešavanje: Nakon instalacije senzora i indikatora, potrebno je testirati njihovu funkcionalnost. Vožnja unazad uz korišćenje senzora omogućava vozaču da se uveri da senzori tačno detektuju prepreke i da indikatori pravilno signaliziraju udaljenost.
 6. Završna instalacija: Kada je sve podešeno i testirano, potrebno je završiti instalaciju senzora, obezbediti da su svi delovi dobro postavljeni i osigurani, a zatim izvršiti bilo kakve korekcije ili dodatne prilagodbe ako je potrebno.

Retrofitovanje parking senzora može značajno olakšati proces parkiranja i smanjiti rizik od oštećenja prilikom manevrisanja unazad.

To top